Jeugdbrandweer Westerkwartier zoekt Jeugdleider.

Jeugdleden geven basisschool leerlingen les.

3 leden van Jeugdbrandweer Westerkwartier gaven vandaag een leuke interactieve les aan basisschoolkinderen over o.a uitleg van hun ”vak”. Zo gaven deze heren de kinderen onder andere les over brandveiligheid, maar ook wat het vak eigenlijk in houdt. Naast de les mochten de kinderen ook nog even aan de slag met de brandspuiten.

 

 

Kampweekend JBW Westerkwartier

 
Schoonloo - Jeugdbrandweer Westerkwartier wordt in het nachtelijk uur gewekt door een brandalarm Jeugdbrandweer westerkwartier is op hun jaarlijks kampweekend in de Groeps accommodatie & Camping “De Strubben” te Schoonloo.
 

 

Vrijdagnacht om 02:00 uur ging het brandalarm af in een het gedeelte “ Het Kamphuis” waar de jonge spuitgasten bivakkeren. De brandmelding kwam uit het andere deel van de groepsaccommodatie het “hoofdgebouw”. Waarschijnlijk lagen de jonge spuitgasten vast nog niet te slapen en werd de ontruiming snel ingezet. eenmaal buiten gekomen stond een deel van de jeugdleiders de jonge spuitgasten en hun collega’s al op te wachten met de volgende mededeling: Nu jullie toch uit bed zijn kunnen jullie de brand in het hoofdgebouw wel even blussen zolang de grote brandweer er nog niet is.

Dit liet men zich geen twee keer zeggen en binnen een mum van tijd stonden de jonge spuitgasten in vol ornaat om dit klusje te klaren. Tijdens hun inzet kwamen ze er pas achter dat het om een ontruimings- en brandoefening ging, opgezet door het beheerdersechtpaar Janke en Pieter Herder samen met een aantal jeugdleiders. Er was een OEFENING uitgezet met een slaapkamerbrand in het hoofdgebouw. De brand was snel onder controle en de schade is beperkt gebleven door het snelle ingrijpen van het jeugdkorps. Om 02:45 uur werd er nog even wat opgebakken macaroni gegeten door de hongerig geworden spuitgasten. Daarna kon iedereen weer tevreden haar of zijn bedje in.

Nieuwsbron: 112groningen.nl

Tsjernobyl kinderen te gast bij jeugdbrandweer Westerkwartier

RODEN / LEEK – De 26 kinderen en 3 leerkrachten uit het Wit-Russische Tsjernobyl waren zaterdag uitgenodigd door de jeugdbrandweer Westerkwartier om kennis te maken met het brandweervak op Nienoord. Maar daaromheen had de jeugdbrandweer ook een tal van andere leuke activiteiten en spelletjes met vooral water georganiseerd. De Wit-Russische kinderen vermaakten zich prima genoten volop van de waterspelen. Ook Nieno, de mascotte van het familiepark Nienoord kwam even bij de kids op bezoek. Nieno werd warm door hun onthaald en aan alle kanten geknuffeld en mocht met de groep op de foto.

Voor de 26e keer is een groep Wit-Russische kinderen in Roden en Leek en omgeving gearriveerd. Na een lange busreis arriveerden de 26 kinderen en 3 leerkrachten onder grote belangstelling van gastouders en bestuur van Werkgroep Tsjernobyl. De Werkgroep Tsjernobyl en Oost-West Kontakten organiseren jaarlijks een ontspannen aansterkvakantie voor een groep kansarme kinderen van 9 tot 14 jaar uit de omgeving van Tsjernobyl.

bron: hetstreeknieuws.nl

Jeugdbrandweer Westerkwartier geeft les bij Scouting Nienoord uit Leek

Leek – Jeugd brandweer Westerkwartier heeft zaterdagmiddag les gegeven bij scouting Nienoord uit Leek.

De groep scouts (11 t/m 15 jaar) gingen voor hun insigne “spuitgast” Als scout maak je veel kampvuren en kook je in de buiten lucht op een vuurtafel. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je hier veilig mee om kunt gaan. Het Noordelijk pinksterkamp 2016 in de Marnewaard staat weer voor de deur.

Het is dus extra belangrijk voor deze leeftijdsgroep om hun insigne “spuitgast” te behalen zodat ze straks op het Pinksterkamp veilig kunnen kamperen en hun eten koken op een zelfgemaakte vuurtafel. Ondanks de aanwezigheid van de Bosbrandweer Nrd- Nederland die ook jaarlijks op het Pinsterkamp aanwezig is voor de brandveiligheid op het terrein,  is het toch handig om als scout hier ook kennis van te hebben. Zaterdagmiddag was het dan zo ver. De scouting ver. Nienoord had hiervoor de jeugdbrandweer Westerkwartier benaderd. Om het fel begeerde insigne te krijgen moesten de scouts drie opdrachten uitvoeren en uiteindelijk werd het geheel afgesloten met een toets.

De opdrachten waren:

*Het kunnen vertellen wat Brand/Vuur is en hoe de branddriehoek werkt.

* Zelf een ontruimingsoefening houden in het clubhuis.

* Het veilig je kampvuur of vuurtafel te blussen op verschillende manieren.

De scouts waren zeer serieus en fanatiek. Uiteindelijk werd hun opgedane kennis afgesloten met een toets. Alle 17 aanwezige scouts hebben hun toets met een voldoende of een aantal zelfs met een ruim voldoende afgesloten. Allen gefeliciteerd met het behalen van jullie insigne. Het zal dit jaar dan vast ook een brandveilig Pinksterkamp worden.

Jeugbrandweer Westerkwartier geeft les bij Scouting Nienoord uit leek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron 112groningen.nl